Demisia lui Emil Boc era necesară de multă vreme. Nu de puţine ori am spus că pentru el, pentru PDL, pentru români (dacă mai contează aceştia pentru politicieni), fostul premier trebuia să plece de acum un an, aşa cum spuneam aici. Dintr-un calcul politic pe care eu nu-l înţeleg, Boc şi Băsescu au ajuns la concluzia că este bine ca mandatul Guvernului să fie depus în plin cod portocaliu. Fostul premier intenţiona să demisioneze din decembrie 2011, dar preşedintele i-a cerut să aştepte pînă pe 6 februarie, adică pînă la finalizarea evaluării FMI, BM şi CE pentru că nu putea lăsa ţara „într-un moment dificil”. În schimb, Emil Boc a demisionat cînd ţara este sub nămeţi, congelată la -25 de grade, cînd vînturile spulberă zăpada cu 90 km/h, cînd milioane de suflete sunt prizonierele neajunsurilor vieţii şi noianurilor zăpezii, iar peste 350.000 de persoane supravieţuiesc fără energie electrică. Halal vreme potrivită pentru a lăsa ţara trasă pe dreapta şi cu luminile de avarie pîlpîind.
Azi, l-am întrebat pe premierul interimar, Cătălin Predoiu, dacă nu cumva statutul de provizorat impietează asupra managementului situaţiei de criză meteo, iar acesta mi-a spus că toată lumea încearcă să-şi facă treaba cît mai bine. În ce mă priveşte, nu cred în mobilizarea funcţionărească! Angajaţii la stat nu dau randament cînd traversează perioade de incertitudine, cînd nu ştiu cine pleacă, nu ştiu cine vine şi mai ales nu ştiu dacă mai rămîn în funcţie după… Pot să fac pariu că personalul din prefecturi, ministere (Transporturi, Interne, Sănătate etc.) era cu un ochi la ceea ce avea de făcut în acţiunile de deszăpezire, salvare, reparare, iar cu un alt ochi urmărea ştirile de la televizor ca să vadă cine va fi numit ministru pe domeniul lor de (in)competenţă. Omeneşte e chiar de înţeles. Maieul îţi este mai aproape de piele decît cămaşa, spune înţelepciunea populară. Nevoile unuia care se luptă cu moartea cine ştie pe unde, pe cuprinsul alb al ţării, este mai departe de sufletul unui şef zonal de la drumuri(AND) care este îngrijorat pentru viitorul lui profesional.
Acum o săptămînă, însoţit de 2 miniştri, premierul Emil Boc a fost în mijlocul celulei de criză, a dat zăpada cu loptata, a făcut videoconferinţe cu prefecţii, zi şi noapte, a survolat ţara cu elicopterul, a servit TIR-iştii turci cu ceai pe Centură. El cerea autorităţilor responsabilitate şi se arăta preocupat de soarta ţării, a oamenilor, a sălbăticiunilor pădurii. După ce a dat un metru pătrat de zăpadă pe autostradă, mă aşteptam să-l văd cum sparge cu tîrnăcopul gheaţa care ţintuia vapoare în apele Dunării. Prezenţa primului-ministru în mijlocul operaţiunilor de deszăpezire şi salvare, deşi criticată de mulţi, a fost apreciată de mine pentru că energiza intervenţia autorităţilor. Şi atunci era cod galben. Luni, acelaşi luptător cu troienele şi imobilismul autorităţilor, a demisionat. Deşi era cod portocaliu! Îmi explică şi mie cineva ce se întîmplă pe lumea asta? Privesc cu ochi mari de copil şi nu ştiu care este adevărata imagine a politician Emil Boc(sau Traian Băsescu)? Cel care s-a declarat străbătut de grija ţării, amînîndu-şi demisia pentru a întocmi nişte hîrţogării cu FMI(pe care le putea face oricare directoraş din Finanţe) sau individul care a întors spatele de la nevoile reale ale ţării pentru interesul lui politic?
De mult spun pe acest blog că instabilitatea, de orice formă, este dezastruoasă pentru o ţară plină de dezechilibre. Ca jurnalist, nu mă interesează cine vine la putere, ci doar ca alternanţa la caşcaval şi guvernarea să fie democratice. De aceea nu sunt de acord cu modul în care USL a ales să ocupe jilţurile puterii. Cultivînd şi întreţinînd dictatura unei minorităţi stradale şi vocale, Ponta şi Antonescu nu fac decît să crească la sîn un şarpe care mîîine îi va putea muşca pe ei. „Cine scoate spada, de spadă va pieri”. Ceea ce se întîmplă acum în pieţele televizate şi ceea ce încearcă să facă Antenescu şi Tonta nu este democraţie, ci politică de gang, un atac semi-mafiot la stabilitatea statului. La putere ajungi prin votul oamenilor, la finalul ciclului electoral, nu creînd dezechilibre sociale. A profita de nemulţumirea reală a oamenilor pentru a da jos cu forţa un guvern ce s-a dovedit că încă este susţinut de Parlament, nu este democratic. Ce să mai spun despre încercarea de a da jos Preşedintele ales de 5 milioane de oameni?! Tărăboiul făcut de ei în miezul iernii, cînd economia abia s-a întărit şi zona euro se află în prag de colaps, este un demers anti-popor. De asemenea, fără presiunea permanentă a grupurilor sponsorizate de USL cred că Boc nu şi-ar fi dat demisia în timpul codului portocaliu. Chiar şi aşa, ex-premierul nu are scuză, dar din cauza demersului USL care i-a cerut demisia, Boc descarcă o parte din vinovăţie în cîrca lui Ponta şi Antonescu.
O femeie gravidă este la Vintileasa şi nu poate ajunge nimeni la ea, de 2 zile. Nici armata nu a reuşit, pentru că e viscol. Ne-a zis premierul desemnat, Predoiu, în această seară, după comandamentul de urgenţă. Apropos! Să vorbim cu un eventual inamic să nu ne atace cînd e viscol că n-avem cu ce… Un tren cu 400 de persoane a rămas înzăpezit în cîmp, lîngă Făurei, de 29 de ore. În el se află o parte a echipei de fotbal Oţelul Galaţi, campioana României. A1, A2 şi vreo 50 de DN-uri sunt închise. Drumurile judeţene sau comunale nu le mai pun la socoteală. Sunt mii! Multe sate sunt izolate de lumea civilizată, viscolul egalizînd drumul cu streaşinile caselor. Inclusiv Bucureştiul este semiparalizat de nămeţi. Candidatul USL la primărie, Sorin Oprescu, nu mai face comandamente pentru că nu mai e televizat. Păcat! E un bun actor! Aproape 500 de localităţi sunt în beznă pentru că s-au rupt firele de înaltă tensiune. Şcolile sunt închise. Sute de mii de români se zbat în frig, foame, întuneric. Codul portocaliu de ninsori şi viscol se termină miercuri. Din nefericire, românii nu se pot aşeza pe vine ca să-şi tragă un pic sufletul, de oboseală. Începe un cod galben de ger. Pînă pe 12 februarie. Ce va fi mai departe nu se ştie. Ca în filozofiile ciuce, spun că or va fi mai bine, ori va fi mai rău! Domnul ştie! Oamenii încă nu pot face prognoza meteo exactă peste atîtea zile.
Şi în tot acest peisaj de suferinţă românească ce fac politicienii noştrii, indivizii care ne conduc sau care vor să ne conducă? Fac şi desfac guverne. Unii se bat pe funcţii, alţii îi înjură, salivînd, de pe margini. Pentru această instabilitate politică, socială şi mai ales emoţională trebuie să le mulţumim lui Traian Băsescu, Emil Boc, Antonescu, Ponta, slugilor şi profitorilor lor, deopotrivă! Ei ne-au surghiunuit într-o ţara care nu ne aparţine!
Raho, să știi că și membrii de rând ai PSD -ului , cei cu care vorbesc eu, au realizat că nu se procedează bine. Că se poate întoarce totul împotriva lor când or să fie la putere.
Excelentă trecerea în revistă a zilelor în care domnul premier dădea cu zăpada și cea de ieri când a demisionat.
Ce păreri sincere despre situație, nu despre articolul tău, n-am să le expun acum.
Am niște păreri și nu vreau să …
Sunt niște ciudățenii care nu se leagă. Cred că și tu te-ai gândit la ele.
Carmen
vorbim cînd poţi, clarificăm!
Semintele sadite in ultimii 20 ani incep sa dea roade. Ca sa fiu mai clar , romanii taie tot ce inseamna pomi pe marginea drumurilor, pe langa sate si cam de peste tot iar asta nu poate decat sa faca mai mult rau in momente de viscol. Apoi daca va amintiti , pe vremea comunista se puneau parapeti impotriva viscolului pe langa drumurile nationale si pe langa liniile ferate. Probabil ca acum daca s-ar face ar fi furate rapid dar asta nu scuza cu nimic lipsa competentei si a calitatilor organizatorice. In fine , in ultimul rand politia si justitia nu exista decat sa prinda si sa condamne niste marunti gainari. Imi pare rau de aceasta tara si de o parte din oamenii ei .
mihai
si eu cred ca suntem o natiune pierduta. Am taiat copacii si ne-am luat plasme, masini, am baut si jucat, apoi cerem ajutor de la Guvern ptr ca au cazut muntii pe noi, ca ne-a luat apa sau ca ne-a acoperit zapada. Nu am vazut un satean sa lege fedeles un astfel de infractor sau sa-l reclame la poitie, ci au furat toti, cot la cot. Ba au dat si politaiului un sprit din banii aia.
Bună seara !
Raho, scrii ”Pot să fac pariu că personalul din prefecturi, ministere (Transporturi, Interne, Sănătate etc.) era cu un ochi la ceea ce avea de făcut în acţiunile de deszăpezire, salvare, reparare, iar cu un alt ochi urmărea ştirile de la televizor ca să vadă cine va fi numit ministru pe domeniul lor de (in)competenţă. ”
Ai dreptate ! Dar , te întreb, acești oameni sunt sau nu politicieni ?
N-ar fi absolut normal să se gândească , fiecare dintre ei , că o să urmeze o perioadă când se va merge în fața unui electorat căruia îi va cere votul ?
Ce ne demonstrează acest fapt ?
Nici ei nu dau doi bani pe electoratul care-i votează dar nici electoratul nu-și ” vinde ” prea scump votul.
Când l-am văzut pe fostul premier în ploaie sau dând cu lopata, te rog să mă crezi , mi-a fost milă de el. Se vedea clar că era debusolat și că nu mai știa ce trebuie să facă. Când era liniște în țară și nu criză financiară, economică și politică și premierul a cosit nu mi-a lăsat aceea impresie de gest ridicol. Am luat-o ca pe un gest glumeț.
Într-o țară descentralizată cu adevărat nu premierul țării rezolvă punctual situațiile de criză. Se așteaptă încă, și nu găsesc că este normal, ca premierul sau președintele țării să se poarte precum fostul președinte Ceaușescu.
Iar acum nu-i iau apărare cuiva.
Sesisez doar o atitudine comună a noastră celor care-am crescut și trăit în comunism.
Poate mă înșel.
@dictaturajustitiei. Cred ca da atitudinea de care vorbeai exista in noi si se manifesta mai mult sau mai putin la fiecare.Ceea ce am observat in schimb , este ca am pierdut cu siguranta acea apartenenta la o comunitate. Ne ignoram din ce in ce mai mult si ne vedem unii pe ceilalti mai repede ca niste inamici.Din ce in ce mai putini mai sar in ajutorul altora iar cei care totusi o fac sunt priviti ca niste ciudati. Politicienii nostrii nu dau doi bani pe electoratul lor pentru ca masinaria lor functioneaza , vorba unuia dintre ei, Masinaria de care vorbesc nu este cea de numarat voturi,In satele si comunele noastre chiar daca nu castiga X sau Y primaria , ei vor ramane consilieri pe la primarie iar cascavalul se imparte . Daca nu poti lua tot iei o felie iar peste 4 ani cand vei ajunge tu , dai si tu o felie la cei care au fost. La asta se rezuma politica noastra si cred ca nu numai a noastra. Nimic despre comunitate nimic despre dezvoltarea localitatii respective.
dictatura justitiei
drept dovada ca am avut dreptate este realitatea pe care o vedem la TV. 3 zile nimănui nu i-a păsat de sinistraţi, nici măcar televiziunilor.
cei din prefecturi si ministere nu sunt politicieni, ci doar fii, nepoţi, activişti de partid mărunţi etc. care se tem că schimbarea îi poate lăsa fără serviciu în buricul iernii.
nu te înşeli! Şi eu am spus de multe ori pe acest blog că nu putem să ne dezbărăm de apucăturile comuniste.
EU SUNT DE PÄRERE; CÄ ESTE PREA MULTÄ MIORLÄIALÄ:
CHIAR STATUL FACE MAI MULT DECAT IN ALTE TZÄRI:
OAMENII SUNT PROST EDUCATZII SI UNII CHIAR LENESI:
TELEVIZIUNIILE INTOXICÄ CU ACELEAS IMAGINI SI TRANSMISIUNI ISTERICE:
theo-nona
sunt de acord cu tine! Am zis ca suntem o natiune de asistati social!
Greu de schimbat mentalitatea asta de asistati sociali in conditiile in care acum 20 si ceva ani eu personal munceam si pentru colegii cu pile la sefi iar acum muncesc si pentru toti cei de la „stat”. Cei care lucreaza in privat sunt robii celor de la stat.Cum se poate schimba o mentalitate daca locul caldut este doar la stat si nu in privat unde trebuie sa te zbati si cu concurenta si nu numai.Nu vreau sa intru in amanunte ca nu ma mai opresc.
mihai
stiu ce spui! Si eu muncesc la privat. Sa speram ca criza va pune ordine in tara. Indiferent cine va fi la putere nu va mai face pomenile pe care PSD le face de 22 de ani. Iar aici nu ma refer la sacosa cu ulei si zahar sau la galeti, ci la ajutoare sociale si pensii platite paturii de jos, betive, lenese si neinstruite pe care o platesti ca o data la 4 ani sa te voteze. Cu astea a ruinat PSD tara si, din nefericire, si Tariceanu in ultimii 2 ani de guvernare.
Eu ma intreb cum de rezista Catalin Predoiu in atatea guverne? Ca e zero barat. Dar cine stie cunoaste. In rest, Boc n-a fost nici mai rau, nici mai bun decat ceilalti prim-ministri. Toti o apa si un pamant! Dar… romanul supravietuieste si dupa Apocalipsa insa este incapabil sa lupte pentru drepturile sale si a uitat complet sa fie DEMN!
snake
Predoiu a rezistat ptr ca a executat ce i s-a spus. Demnitatea nu mai are de mult acest popor! Repet, doar 25% dintre noi cred ca mai merita nota de trecere. 😦
ce optimist esti, Raho 🙂 eu zic ca procentul nu sare de 5% si poate intr-o zi o sa constati si tu asta… acum esti inca tolerant :)))))
Un vechi proverb spune ca PESTELE SE IMPUTE DE LA CAP,DAR SE CURATA DE LA COADA!Si e perfect adevarat!Ma intreb unde o fi oare acel popor roman,pe care ni-l prezinta dascalii prin scoli,popor mandru,curajos,patriot?!?!?Popor urmas al dacogetilor,CEI MAI VITEJI SI MAI DREPTI DINTRE TRACI,dupa cum se pare ca ar fi spus Herodot,popor ce de multe ori a schimbat soarta natiunilor,a modificat cursul istoriei in Europa.Sa spuna dascalii si cartile neadevaruri?Sau a degenerat acest mandru popor intr-atat,de a ajuns cea mai nevoiasa si umilita natiune din Europa?Popor las si nedemn,ipocrit si cersetor,ce da vina pe oricine si pe orice pt mocirla in care se complace.Candva acuzau comunistii,mai nou acuza politicienii,Europa,America,maghiarii,tiganii…Dar niciodata nu au demnitatea de a se posta in fata unei oglinzi,si a spune raspicat TU,SI MILIOANE CA TINE PURTATI TOATA VINA!
Sarman popor roman,daca voi nu va ajutati,n-o s-o faca nimeni niciodata…