Campania/campaniile de dezinformare continuă. Fie că e vorba de proteste ale nemulţumiţilor sau indignaţilor, unii chiar solitari, fie că sunt aruncate pe piaţă vrăjeli pe teme de interes general, românii sunt bombardaţi zilnic cu minciuni împănate cu bucăţele de adevăr. Cine a citit cîte ceva despre psihologia maselor ştie că în anumite momente(primejdie, furie, bucurie) o mulţime acţionează ca un singur individ. Chiar şi oamenii cu ceva glagorie se comportă prosteşte dacă mulţimea căreia îi aparţin în acel moment se comportă aşa. Individul nu mai trece prin filtrul propriu informaţia, nu o mai decelează, ci acţionează identic gloatei, mimetic.
Un exemplu concret am avut ieri. Posturile de televiziune mincinoase, precum şi mai multe virale pe internet, au propagat ştirea că este cod roşu de ninsoare şi viscol, dar Guvernul nu o spune ca să nu intre poporul în panică. Inclusiv eu am primit două informaţii de acest fel. Iată-le:
1. Ieri, la 16,00, Emil Boc a avut o videoconferinţă cu prefecţii la care am asistat integral. Ion Sandu, directorul Autorităţii Naţionale de Meteorologie(ANM), a făcut o informare cu privire la ceea ce va urma. Nimic senzaţional. Ninsoare şi viscol, cod galben, pînă sîmbătă-duminică, viteza vîntului la rafală 50-60km/h. Cine se pricepe, îşi dă seama că nici măcar vîntul nu e prea tare. Ca o paranteză, acum o lună, cînd a fost o furtună uscată în Bucureşti şi au căzut acoperişuri şi copaci, vîntul avea 80-90km/h. Revin! La vreo oră după terminarea videoconferinţei(încă mă aflam la Palatul Victoria) cineva îmi spune: „Cică Sandu nu ştia ce să facă, să-i spună sau nu lui Boc că vine o vreme nasoală. E de rău!” Am liniştit cu greu persoana zicîndu-i: „Dacă ar fi urmat ceva atît de catastrofal pe cît zici, Sandu ar fi zis că e cod portocaliu, nu galben. A mai fost, de ploaie, de ninsoare, de ger… Chiar şi cod roşu a fost! De ce nu i-ar fi spus Sandu lui Boc adevărul? Eventual, în loc de roşu ar fi convenit instituirea codului portocaliu, dar nu galben.” Într-un final, persoana a înţeles raţionamentul meu şi s-a liniştit. În schimb, m-a luat pe mine neliniştea. „Ce repede a apărut zvonul alarmist şi mincinos, chiar în clădirea Guvernului?!”, m-am mirat în sinea mea.
2. Tot ieri, pe la 19,00, o prietenă a primit pe email un mesaj pe care şi ea l-a trimis prietenilor săi în forma primită, fwd. Menţionez că ea nu a adăugat o virgulă textului, acesta fiind trimis de la unul la altul ca înţelepciunea populară din gură-n gură. Mesajul este bine ticluit, ca şi cum o persoană împărtăşeşte cu prietenii ceea ce a primit o altă prietenă de ei. Iată-l:
Poate gasiti informatia utila in cazul in care viscolul va gaseste cu camara goala.
Nu vreau sa fac atmosfera, poate nu va fi cod rosu, dar mai bine sa fim precauti, nu ?
Pe Weather Channel zice totusi ca va ninge incontinuu pana miercurea viitoare.
„Sora Elei lucreaza intr-un minister si a sunat-o acum sa-i spuna ca este intr-o delegatie la Sibiu cu Murgeanu ala de la Transporturi si li s-a cerut sa se intoarca azi la Bucuresti, cu toate ca trebuia sa se intoarca saptamana viitoare, pentru ca se pare va fi cod rosu, va ninge f.mult si va fi viscol f.mare. Ne-a sugerat sa ne facem provizii de apa, paine……ca s-ar putea sa nu se iasa din casa cateva zile. Asa ca, nu stim daca asa va fi, dar va anunt si eu pe voi.”
Un om informat îşi dă seama că este o făcătură. „Murgeanu ăla de la Transporturi” este de fapt secretarul de stat de la Dezvoltare şi Turism, adică de la alt minister. Nu are treabă cu viscolul decît ca orice simplu cetăţean, el neavînd atribuţii de serviciu legate de deszăpezirea drumurilor şi căilor ferate sau cu spargera gheţii de pe Dunăre. Neinformaţii au intrat în panică. Zvonurile alarmiste s-au răspîndit cu repeziciune şi mulţimea a năvălit în hipermarketuri. Fiind o chestiune legată de nevoile aflate la baza piramidei lui Maslow, cele care ţin de nevoile vieţii, inteligenţii s-au luat după idioţi şi au tîrguit cot la cot cu aceştia, golind rafturile magazinelor într-o frenezie vecină cu demenţa.
Cîţiva meteorologi au precizat că psihoza de cod roşu este nefirească. Chiar eu am văzut la una din Realităţi o doamnă respectabilă care a cerut publicului să asculte ce spun meteorologii(a şi subliniat acest termen) şi nu neaveniţii. Viscolul este unul obişnuit, mai plăpînd decît cel de dinaintea gerului. La fel şi ninsoarea, stratul prognozat situîndu-se între 20 şi 30 de centimetri, inferior celui anterior gerului. Deci, nimic de speriat! Singura diferenţă ar fi aceea că autorităţile au decis să închidă preventiv autostrăzile şi drumurile aflate în pericol de înzăpezire. S-a constatat că este mai bine să previi blocarea maşinilor pe drum decît să recuperezi apoi oamenii rămaşi prizonierii zăpezii. O idee bună, după părerea mea, practicată în alte ţări, dar nu şi la noi. Pînă acum!
Între timp, populaţia s-a mai dumirit că a fost victima dezinformării. Totuşi, cine a generat această isterie? A fost creată din prostie? A fost o încercare reuşiă de creştere a vînzărilor la produse alimentare şi băuturi? A fost o manipulare care face parte din strategia forţelor politice care vor să ţină permanent sub presiune populaţia pentru a spori inconfortul creat de măsurile anticriză luate de Guvern? Deocamdată nu am un răspuns! Ceea ce ştiu sigur este faptul că ziarele şi televiziunile care au dezinformat încearcă să-şi recîştige credibilitatea dînd vina pe un acar Păun găsit în persoana abiacuvîntătorului Traian Igaş. Ministrul incult de Interne a spus, joi dimineaţă, că „Da, s-a anticipat că vor fi nămeți ca în 1954!”(vezi aici). Dar de la declaraţia idioată a unui neisprăvit şi pînă la a spune că „daca ştim că Igaş are dreptate, putem băga mîna în foc că România va avea cod roşu de ninsori şi va fi blocată toată”, este cale lungă(vezi aici). Dar oamenii mogulilor au partiturar lor de interpretat. Ei nu sunt în slujba adevărului, a cetăţeanului, a bunului simţ, ci a ideologiei stăpînului lor. Normal este să dăm crezare specialiştilor, nu unui incompetent care şi azi şi-a reconfirmat nonvaloarea. Şeful suprem al miliţienilor care prind „branconieri”(vezi aici) a spus că este „impetuos necesar„(vezi aici). Eu aş spune că ar fi imperios necesar ca Igaş să plece impetuos din fruntea MAI. Dar minunea nu se va întîmpla pentru că nici primul-ministru nu are onoare. În schimb, el are încredere în ministrul său. De cînd îl ştiu, în relaţia cu subalternii Boc a pus bază pe fidelitatea faţă de propria-i persoană, nu pe competenţă. Aşa se explică submediocritatea care-l înconjoară.
Cînd lefegiii mogulilor spun că din cauza lui Igaş au dezinformat ei populaţia, să nu-i credeţi! Agramatul lui Boc nu a rostit vreodată că „e cod roşu de ninsori” ci a transmis şi el neoficial o bîrfă care circula pe holuri(oare de cine lansată?) şi neconfirmată vreodată de directorul ANM, cel puţin pînă azi. Un motiv major de îngrijorare există, dar el este legat de lapoviţă şi ploi. Dacă masa de aer cald mediteraneean care va lovi, începînd de sîmbătă(vezi aici), România, se va transforma în ploaie, există riscul acumulării de gheaţă pe liniile de înaltă tensiune, pe cablurile electrice, telefonice şi TV, vor fi blocate macazurile, drumurile vor fi acoperite de polei etc. În 2009, jumătate din SUA au fost paralizate şi lăsate în beznă de o furtună de gheaţă(vezi aici).
La final, vreau să mai prezint o dovadă de dezinformare şi manipulare a opiniei publice. Pe 28 ianuarie am primit SMS-ul de mai sus. Atenţie la dată: 28 ianuarie! Menţionez că nu cunosc persoana care l-a semnat, cu nume şi prenume. Peste trei zile am primit SMS-ul de mai jos, de la acelaşi nr de telefon. De această dată el a fost nesemnat.
Vă aduc aminte că pe 1 februarie, de la prima oră, televiziunile prezentau minerii din Valea Jiului care tocmai începuseră o grevă spontană(vezi aici). Oprirea lucrului, acompaniată de revendicări salariale de tipul: Jos Băsescu! Jos Guvernul! a fost urmată de un marş către sediul RNLO Petroşani. Ei doreau să vină la Bucureşti pentru a 5 mineriadă şi pentru a face joncţiunea cu Piaţa Universităţii. La negocieri, Guvernul a cedat, Boc i-a dat bani din fondul de rezervă ministrului Economiei, Ion Ariton, şi revendicările ortacilor au fost satisfăcute. Astfel, s-au dejucat planurile USL care spera ca lămpaşele să lumineze trotuarul din faţa Teatrului Naţional deodată cu petardele galeriilor.
Pînă la urmă, minerii au rămas cu banii, USL cu buzele umflate, iar eu cu creierii încurcaţi. Ce grevă spontană este aceea care se pregătea(cel puţin) din 28 ianuarie, dată la care am primit primul SMS? În creuzetul combinatorilor care adună prin pieţe nemulţumiţi, ciudaţi, frustraţi şi plătiţi se vor tot amalgama fel şi del de proteste „spontane” aranjate de cîteva zile. Ăştia da alchimişti… de aur! Ca ăla de la Roşia Montană! Sau sunt alchimişti de euro?!
In sf un articol gandit si abia dupa scris! Felicitari. Ma mir cum altii citesc si vad si nu vor sa creada sau sunt incapabili… Nu-mi explic, iar unii stiu fara sa le spuna cineva ceva.. Nu de alta dar.. E atat de evident !!
Săptămîna trecută, miercuri, la ora 17h am ajuns cu greu la Otopeni venind de la Bacău avînd in mașină doi parteneri francezi. La nici jumătate de oră, din mica curte a hotelului Angelo, aflat vis a vis de aeroport, am vazut masinile blocate pe 3 sensuri pe directia Ploiești. Nu puteam sa ne ținem pe picioare din cauza vîntului puternic. De la Rîmnicu Sărat am mers prin viscol cum de mult n-am mai vazut. Noroc ca cunosc drumul pe de rost. Francezii mei nu vazuseră niciodată așa ceva și mă rugau să-i duc la o gară de unde să ia trenul spre Bucuresti. La ei, la 2-3 cm de zapada se blochează traficul.Le-am explicat eu ca nici cu trenul nu-i sigur. Au stat la hotel fără lumină toată noapte si a doua zi au reusit să plece cu avionul spre Paris. Mi-au spus ca au vazut apoi acasa la tv ce a fost la noi. Ei bine, abia sîmbătă am plecat din București, am ajuns acasă si a doua zi, Mon General m-a trimis la supermarket cu lista de rigoare. La supermarket, duminică dimineata, la rafturile cu carne de pasăre,ouă si produse lactate, erau goale. Am cumpărat o cutie de lapte din ăla cu termen de valabilitate un an-doi, am ajuns acasă și cînd îl vede soția, exclamă:
– Na! ne-a afectat și pe noi, aici în inima Moldovei, mama ei de globalizare!
Aseară, am văzut că s-a dat iama prin supremarketuri, apocalipsa-i aproape.
Mă întrebam dacă nu cumva este vreo manipulare cu iz politic, caci anul ăsta avem și vom avea multe, sau o manevră subtilă a supermarketurilor. Înclin sa cred prima variantă,încă un motiv pentru JOS BASESCU, caci JOS BOC a mai slăbit un pic din intensitate. După ultima declaratie a lui Pona în care va cere stoparea ordonanțelor și asumărilor răspunderii, respectiv demiterea Robertei Anastase la consultările de la Cotroceni, apoi și-a adus aminte de principala cerere, jos Boc. Se pare că nu sînt prea mulți amatori la guvernare acum, înainte de alegeri, cînd or fi ele.
Acum două zile am votat DA la întrebarea:
Este Caragiale actual în politica românească?
Am primit imediat procentele. Eram în cei 85%
Mitza
multumesc pentru aprecieri!
Personajul biblic Toma necredinciosul reprezinta de fapt una dintre fatetele arhetipului uman. Asa ca, oameni care nu cred evidenta vor exista cit va fi OM-ul. Asa cum mereu vor exista oameni care cred ptr ca au interes sa creada. Dar masa de manevra cea mai mare o constituie prostii. Asta ma sperie. Si, parafrazind o zicere a lui Al. Vlahuta, nu de prostie ma tem, ci de vesnicia ei.
Înca ceva (din Delavrancea dacă nu mă înșel)
….proști,proști, dar mulți !!!!
Manipularea şi efectul de turmă îşi spun cuvântul ❗ Asta se întămplă din cauză că nu trecem informaţia prin filtrul raţiunii … şi mijloacele de informare în masă, unele, şi-au propus să creeze panică şi stres, … de parcă nu ne ajunge cât avem !
[…] (sursa foto: rahoveanu) […]
bazele09
starea asta de confuzie si stres foloseste unora….
daniel
ala era Al. Lapusneanu al lui Constantin Negruzzi. Multimea striga la poarta palatului domnesc „Capul lui Motoc vrem!”, iar boierul Motoc i-a spus domnitorului sã nu-i ia in seama ca sunt niste prosti. Atunci a spus Lapusneanu celebra fraza!
daniel
Caragiale traieste! Iar francezii tai au acum amintirea vietii lor.
Alex@
Multumesc pentru precizare, mi-a fost lene sa caut autorul. Stiam doar fragmentul descris de tine, fiind antologic, cunosteam ca replica aprtine lui Lapusneanu, uitasem autorul. Au trecut multi ani de cind am citit la lectura obligatorie pentru vacanta, in timpul scolii generale. Intre Jules Verne si Isaac Asimov, mai citeam si din autorii nostri, unii chiar imi placeau. Trebuia sa am habar la orele de limba romana pentru ca aproape la fiecare ora dupa ce ma asculta la tabla, profesoara ma dadea afara pentru ca faceam glume, ridea toata clasa de se ducea naibii sobrietatea si disciplina impusa de Tovarasa. Alt elev eram la matematica si fizca. La franceza am avut un profesor exceptional doar in clasa a V-a apoi a venit o profesoara de rusa sa predea franceza cu accent rusesc si in liceu am avut un profesor extraordinar. Si acum imi dau lacrimile cind imi amintesc de el. Intra in clasa, privea spre noi si intreba:
– Mon General (asa ma poreclea) ne face onoarea de a fi pintre noi?
– Oui! Mais, aujourd’hui je ne suis pas bien preparee-raspundeam eu.
– Escusez-moi! Peut-etre la prochaine fois.
Odata, m-am pregatit cu sora unui prieten, profesoara de franceza, cu poemul „Chanson d’automne” de Paul Verlaine, Am ridicat mina sa fiu ascultat. Cind a vazut, era pentru prima oara in 3 ani, mi-a dat cuvintul, si s-a asezat repede pe scaun „sa nu cada pe jos”. Am recitat poezia, am comentat, etc. la urma. s-a ridicat in picioare, a aplaudat impreuna cu clasa si mi-a trei de 10 in catalog rugindu-ma sa nu-i mai provoc socuri din astea..I se spunea „Nenica” si a fost ca un tata pentru Andreea Marin (Banica) si un bun antrenor pentru fata mea la olimpadele de franceza. Mi-a spus odata rizind: Mai Daniel, tu esti sigur ca-i fata ta? I-am raspuns: Mai conteaza cind e asa de talentata?
Privesc in urma si spun cu tarie ca 80% din profesorii pe care i-am avut pina in clasa a XII-a, au fost foarte buni, talentati, cu simt pedagogic, ce mai, facuti pentru meseria asta nobila. Restul de 20% erau cu origine sanatoasa.Erau o placere orele la liceu. Doar la geografie chiuleam cu clasa. Anii ’70, frumosi ani
Nu tot Lapusneanu a spus: Daca voi nu ma vreti, eu va vreau ?
vad ca a aparut un „ro” dupa Daniel, tot eu sint 🙂
Revenons a nos moutons,
Văd că specialitatea lui Ilici & Co, acțiunea subersiva, manipularea, dezinformarea dar și plata unor mercenari, sînt neschimbate. Noroc că hoardele de mineri nu mai vin la comanda unui Luceafăr al huilei. Și banii s-au împuținat după atîția ani de seceta in USL. Sînt convins ca efectele propagandei USLașe nu mai au amploarea din anii ’90 dar revin la Lapușneanu: Proști, proști, dar cît de mulți? Abia la toamna vom afla.
daniel
au devenit un brand 🙂
daniel
asa e! Poate apari si Alba ca Zapada pina atunci!