Două zile, consumatorii de ştiri au fost bombardaţi cu fel şi fel de informaţii, de comentarii făcute de bimbirei televizaţi, de tot felul de papagali vorbitori. Pentru cititorii acestui blog, oameni de mare ispravă şi care pot înţelege ceea ce se întîmplă în jurul lor, o să fac succint un film al evenimentelor. Pentru cei care nu au timp să citească pînă la final, spun că totul a fost un joc politic genial concertat de Traian Băsescu menit să pună cu botul pe labe, cel puţin pentru maximum o lună, aripa „anti” din PDL. Din nefericire, inclusiv firma mea a căzut în acest joc al lui Traian Băsescu, deşi, luni seara, am spus care este realitate. Iată succesiunea evenimentelor!
____________________________________________________
- Scena 1
Luni dimineaţa, un telefon m-a scos din păduchii mei pe cînd vegetam într-un început de zi în care nici iarba nu creşte. „La finalul şedinţei liderilor PDL, Boc a zis că îşi dă demisia”, mi-a spus vocea. În prima fază, năucit, am avut tendinţa să iau informaţia de bună şi am început să sun persoane foarte apropiate primului ministru. Niciuna nu ştia ceva, ba mai mult, nimeni nu ştia unde s-a dus premierul după ce a plecat de la partid. Ulterior, am aflat că era la Vila Lac I. Ce se întîmplase? Boc şi Blaga au avut o discuţie aprinsă, legat de candidatura la preşedinţia PDL, iar fostul ministru de Interne i-a reproşat premierului că lupta dintre ei pentru şefia partidului este inegală atît timp cît actualul premier îşi poate „cumpăra” susţinători pentru că, din postura de şef al Guvernului, poate direcţiona fonduri către reprezentanţii portocalii din teritoriu. „Dacă rămîi numai şef la partid, te sulber(în alegeriΔ, i-a zis Blaga lui Boc. „Bine, atunci demisionez din funcţia de premier şi nu din cea de şef al PDL”, a spus Boc, după care a plecat val-vîrtej pentru a se „ascunde” la Casa Dante(Vila Lac I). Emil Boc l-a informat pe Traian Băsescu despre dicuţiile avute cu liderii „revoluţionari” ai PDL.
_________________________________________________
- Scena 2
În jurul orei 15:00, primesc un SMS prin care sunt anunţat că preşedintele face o vizită inopinată la BNR. Mass-media încă nu aflase povestea petrecută la PDL şi se întreba ce caută Traian Băsescu la Mugur Isărescu. Abia după ce preşedintele a plecat de la BNR s-a auzit că liderii filialelor locale ale partidului portocaliu au fost convocaţi te preşedinte la Vila Lac 1, la 18:00. Un zvon lansat de la Cotroceni, cu bună ştiinţă, a aruncat în aer liniştea presei: „Băsescu vrea să îl înlocuiască pe Emil Boc cu un premier tehnocarat, independent”. Recunosc, avînd în vedere ceea ce aflasem de la partid, faptul că cei mai apropiaţi oameni ai premierului nu ştiau unde este şi ce face acesta, telefoanele primite şi auzul numelui unor potenţiali succesori ai lui Boc, deci toate acestea, m-au făcut să ma întreb dacă nu cumva zvonul este real. Cu toate acestea, ca un biet observator politic, consideram momentul neprielnic schimbării premierului. Şi asta o spune un om care crede că Emil Boc trebuie schimbat. Dar nu acum. Şi dau două argumente. Primul, nu se ştie dacă noul Executiv va putea trece prin Parlament avînd în vedere că printre parlamentarii Coaliţiei sunt informaţii că ar fi trădători. Al doilea se referă la viitoarele alegeri din UDMR, partid ai cărui parlamentari sunt împărţiţi între ieşirea şi rămînerea la guvernare. Pe de altă parte, aveam şi un argument pro schimbarea Guvernului. Noua alianţă de centru-stînga, USL, încă nu s-a înregistrat la tribunal. De aceea, Traian Băsescu nu ar fi obligat, constituţional, să numească premierul propus de PSD şi PNL care, conform Constituţiei, este desemnat de formaţiunea politică a cărei susţinere parlamentară este de peste 51%.
_______________________________________
- Scena 3
La 17:30, sunt sunat de un om pentru care am tot respectul. L-am întîlnit în urmă cu zece ani pe cînd el era şeful unui mare trust de presă, iar eu un biet jurnalist. Făcusem nişte reportaje cu criminali condamnaţi pe viaţă, inclusiv cu chinezii care îşi băgaseră victimele tranşate în geamantane, iar în timpul vizitelor în închisori cumpărasem cafea şi ţigări pe care le-am dat deţinuţilor pentru a mă „împrieteni” cu ei. Serviciul contabilitate nu dorea să-mi deconteze cele cîteva sute de mii de lei cheltuite pe motiv că nu aveam facturi fiscale. Întîmplător, el a intrat la Contabilitate pe cînd eu mă certam cu funcţionarii şi a asistat la discuţie. „Găsiţi o modalitate să îi daţi banii băiatului, dacă nu opriţi suma din salariul meu şi daţi-o lui”, a spus şeful cel mare. Bineînţeles că directorul comercial a găsit imdediat soluţia şi mi-a dat banii. Pe loc. De atunci, chiar dacă acest om a fost criticat, ponegrit, bălăcărit de mass-media, eu i-am purtat respect. Comportamentul său a fost minunat, de şef adevărat, şi nu voi uita asta niciodată. Acest om m-a sunat, luni seara, aşa cum am amintit mai sus, şi mi-a spus că Boc nu va fi schimbat şi să nu cred ceea ce mi se spune telefonic sau văd la TV. Şi aşa a fost!
______________________________________________________
- Scena 4
Marţi, încă de dimineaţă, mass-media vuia. Nume de viitori premieri erau vehiculate peste tot. Opinia publică era bombardată cu ştiri şi declaraţii de tot felul. Nu vreau să dezvolt. Cei care urmăresc scena politică ştiu. Cu 30 de minute înainte de începerea întîlnirii dintre Traian Băsescu şi parlamentarii PDL, acelaşi om mă sună şi reconfirmă faptul că Boc nu va fi schimbat. „Totul a fost un joc al preşedintelui ca să îi liniştească pe Blaga, Berceanu, Sorin Frunzăverde şi alţi lideri portocalii care doreau ca premierul să plece din fruntea PDL”, mi-a spus el. M-a durut faptul că, repet, nu am fost luat în seamă. În fine, nu doresc să dezvolt. Fac referire, din nou, la ceea ce mi-a zis „omul meu”. „Traian Băsescu este cel mai inteligent politician din toţi cu care am lucrat. Are geniu politic”, mi-a spus acesta. Iar eu nu pot decît să cred spusele lui. Vizita la BNR, zvonurile lansate în aşa fel încît presa să îi facă jocul politic, tot, tot, tot, au făcut parte dintr-o strategie care trebuia să aibă ca finalitate atît rămînerea lui Emil Boc în frunte PDL, cît şi în cea de şef al Guvernului, cu o susţinere reconfirmată de majoritatea liderilor locali, centrali şi parlamentari ai acestui partid. „Emil Boc va fi schimbat, normal că doar preşedintele nu va muri cu el în braţe, dar nu acum. Probabil că după alegerile din PDL”, mi-a mai spus mentorul meu.
- Epilog
Traian Băsescu a folosit, iar, magistral armele politice de care dispune. Vizita la BNR(unde a discutat indicatorii macroeconomici tocmai prezentaţi de INS, dar i-a propus, din nou fără succes, lui Mugur Isărescu să preia Guvernul), ameninţarea că dacă se vrea schimbarea lui Boc de către PDL, cel care îl va numi premier un om din afara partidului(independent), folosirea mass media în diseminarea zvonurilor care să facă credibilă intenţia sa, declaraţia de la final în care pune importanţă pe congresul UDMR etc. au fost doar elementele unui joc politic. După aceste două zile s-a ajuns de unde s-a plecat. Emil Boc rămîne şi şef de partid, şi premier. Doar tabăra lui Blaga s-a calmat, nu-i aşa? Cel puţin pînă la alegerile din PDL.
Buna ziua,
Bun post.
Personal nu cred ca se vor calma pana la alegeri. 🙂
singura dovada de prostie manifesta: aceea de a-l crede pe TB prost. In politica e diabolic de inteligent chiar si cand pare debusolat. E adevarat ca are si info.
CFg
multumesc! Nici eu, dar o luna tot se linistesc si oricum ar fi tirziu sa mai cerara lui Boc sa demisoneze din functia de sef al PDL
cinic
asa e! E deasupra tururor ca inteligenta politica.
sinteti prea prosti sa va dati seama cine v-a facut.v-ati facut singuri pentru ca promovati non -valoarea si prost gustul,vendetisismul si vedetismul.
nu exista virusi
intotdeauna am apreciat comentariile argumentate, asa ca cel al dvs. Felicitãri! 😆
Am asteptat de aseara sa scrieti despre ” nebuneala ” de ieri. O analiza foarte, foarte buna ….
Un secret… il urmaresc pe Basescu din 1992 , nu ca un „fan” , m-a impresionat in citeva dati in anii din urma si i-am urmarit traseul. Este cel mai inteligent dintre politicieni. Este de actiune si a spus odata ca nu-i este frica decit de Dumnezeu.. si se vede ca are dreptate.
Multumesc D-le Rahoveanu !
Miruna
mulţumesc pentru apreciere! Nici eu nu sunt fan Băsescu, dar pe scena politică românească nu are adversar. Ponta şi Antonescu sunt doar nişte adolescenţi cu retard care încă se mai joacă în nisip cu lopăţeleel. Vrem, nu vrem, trebuie să apreciem o „voce” inegalabilă chiar dacă nu ne place „genul muzical” pe care-l practică sau dacă dizeuza are celulită.
Se greseste fundamental intr-un punct: Traian Basescu „face”, „drege”, „gandeste”, „ii joaca pe degete”. De ce folositi singularul? Traian Basescu nu este si nu va fi niciodata singur in jocul sau politic. Asa cum a fost si la alegeri si dupa aceea are in spate un intreg aparat de informare si strategie, cu totul alti oameni decat cei care ies in rol de „consilieri” sa dea „de mancare” presei. Nimic nu este lasat la voia intamplarii, interesele sunt prea mari. Acesta este de fapt avantajul sau major fata de competitori. Observati ca de cele mai multe ori exista un decalaj de reactie prezidentiala. Dureaza un pic pana se pun la punct strategiile. Observati, de asemenea, ca Basescu evita de ceva vreme dezbaterile directe cu contracandidatii. Nu avem astfel de exemple decat din campania electorala, cand a avut 2 runde. Una cu un comunicator mediocru, Geoana si una in care a facut cateva gafe enorme in compania lui Antonescu. Iar daca tot vorbim despre „reactii de geniu” ale lui Basescu sa ne amintim de episodul „pumn-pixel albastru-rusine Patriciu”, cu baiguiala nefericita din studio.
Iar in ceea ce s-a intamplat in ultimele zile ei cred ca ei incep sa aiba o problema: UDMR-ul. Tocmai au dat o si mai mare greutate congresului UDMR unde deja se manifesta 2 viziuni total opuse. I-au facut sa se simta si mai importanti decat erau. Si totul vine de la scorurile din sondaje.
Ca o parere personala, strategii lui Basescu ar fi fost mult mai folositori in a formula o coerenta in politicile sociale si economice. Fiindca doar cu vorbe nu se vor mai putea umple buzunare si guri.
albusibiu
sunt total de acord cu ceea ce spuneţi şi, ca să întăresc cele spuse de dvs., dezvăluiesc facptul că persoana care m-a informat face parte din acel cerc de strategi. Dar, degeaba ar elabora „gînditorii” o strategie dacă subiectul nu ar putea să o aplice. Aşa se explică afirmaţia respectivei persoane referitoare la inteligenţa politică a lui TB. Unii oameni politici, atunci cînd ajung pe cai mari, se consideră mai deştepţi decît consilierii lor şi au tendinţa de a nu le mai asculta sfaturile. Ori, nu este şi cazul lui TB.
Referitor la necesitatea unor politici economice, pot spune că totul se desfăşura mai repede şi populaţia ar fi avut mai puţin de suferit dacă Opoziţia ar fi pus umărul la reformarea statului. Din nefericire, toate măsurile care au fost luate, au fost aplicate cu întîrziere din cauza nenumăratelor contestări la CC şi instanţe. E aproape dificil să ne fie bine atîta timp cît unii vor să facă, iar ceilalţi urmăresc doar să le pună piedici. În extenso, fac referire şi la televiziunile antinaţionale care distrug orice speranţă de mai bine a oamenilor, critică orice măsură, nejustificat sau nu, denaturează adevărul, refuză să explice pe înţelesul omului simplu necesitatea unor măsuri. Ţi totul grefat pe incapacitatea Guvernului de a comunica şi chiar pe o administrare de multe ori defectuoasă a treburilor ţării. Românii ar putea înţelege situaţia şi ar fi dispuşi să facă sacrificii dacă Puterea, dar şi Opoziţia, le-ar explica faptul că vremea orînduirilor sociale a trecut.
Interesant ce spui ,Basescu asculta de consultanti ,eu stiam ca nu prea ,de multe ori surprizandu-i pe acestia.
De orice il poti acuza pe Basescu dar de prostie nu prea.
Citeam ca a fost invitat la congresul UDMR,sunt tatre curioasa daca o sa se duca ,capii opzitiei au acceptat deja invitatia.
Domnule Rahoveanu, eu va spun atat:
Intamplator (sau nu) sunt din Sibiu. Aici am vazut intre 2000 si 2004 o serie intreaga de politici administrative franate teribil de o opozitie, e drept, doar la nivel de Primarie si, cu toate acestea, primarul care de-abia castigase la alegerile din 2000, in 2004 a fost ales cu un procentaj record la nivel national. Deci se poate…si chiar si personajul care a reusit asta merita luat in seama.
Aici nu mai e vorba de televiziuni, care isi fac singure rau mergand catre extrema PRO sau extrema CONTRA (fiindca exista si-si), nu mai e vorba nici de 10-15 contestatii la CC sau de opozitia sindicala. De fapt asta e si rolul sindicatelor, sa se opuna. Cat despre Opozitie, priviti va rog activitatea Opozitiei intre 2000 si 2004 si veti vedea in oglinda acelasi mecanism.
Dar, mai presus de orice este vorba de cum traieste (sau supravietuieste) fiecare roman, e vorba despre negarea timp de 1 an si ceva a unei crize ce era inevitabile, evidente este vorba de castigarea cu orice pret a unor alegeri (licitatie de oferte si promisiuni la care au contribuit si cei din Opozitia actuala, numai ca s-a nimerit ca nu ei sa castige), e vorba despre adoptarea unei comunicari fanfaroane, in care este extrem de usor sa gasesti exagerarile si sferturile de adevar, speculate extrem de usor de opozanti. Iar atunci cand tu, cetateanul, descoperi aceste carente, orice farama de incredere este trecuta. Greutatile pot fi suportate, romanul este un excelent „incasator” si are un simt civic ZERO, dar mai mult decat orice totul tine de aceasta lipsa de incredere ce genereaza lipsa sperantei de redresare. Iar aici, acesta este punctul cheie, fiindca toate astea vin tocmai din lipsa unei abilitati de comunicare, de raportare adecvata la realitatea omului simplu. Luati exemplu Argentinei din 2000 si veti vedea cat de periculos de aproape am ajuns si noi acum…
Gabriela
TB mereu ascultă părerea unor persoane în a căror pricepere crede. Cum ar fi de exemplu Lăzăroiu. Nu spun că neapărat ţine seama de tot ce îi sugerează consilierii, dar ia în calcul.
Sunt convins că TB se va duce la UDMR.
Albusibiu
argentinienii au mai mult sînge latin în structură ca noi, asta ca spirit de glumă. România nu va avea niciodată soarta Argentinei şi cînd spun asta nu mă bazez pe creşterea economică, ci pe credinţa că FMI şi CE nu îşi permit ca statul nostru să falimenteze.
Referitor la la criză, vă pot spune că Tăriceanu nu a avut nici informaţii şi nici nu credea(dacă le-ar fi avut) că va fi criză. Credeţi-ma ce spun! Văd ca acum clipa în care, în avion fiind, spre Bruxelles, un coleg l-a întrebat dacă România va fi afectată de criza economică ce abia se înfiripa în SUA. A rîs şi a spus „fugi. domne de aici cu prostiile astea. Mai bine mergi acolo şi cumpără case că le-a scăzut preţurile incredibil” etc.
Sibiu a beneficiat între 2005-2009 de fonduri uriaşe iar a doua zi de Revelion 2007 am petrecut-o alături de premier şi de preşedinte la dvs, la scenă, cînd oraşul intra în anul în care a fost declarat Capitală Culturală Europeană. Nu era şedinţă în care guvernul să nu aloce sute de mii de euro pentru ceva, fie aeroport, fie Filarmonică, fie pianul acela de peste 100.000 E. Nu aş pune totul doar pe destoinicia primarului. Sunt convins că şi dvs. dacă aţi avea bani aţi face la fel, dacă nu şi mai bine.
Rahoveanu
FMI si CE? Pardon. Avem de-a face cu 2 creditori complet diferiti unul de altul. Nu de CE imi e mie teama ci de FMI, tocmai de aceea i-am si adus in discutie. FMI nu isi permite sa falimenteze Romania. Da? Nici Argentina nu si-a permis sa o puna pe butuci. Tocmai de aceea i-au adus pana in locul in care au trebuit sa-si privatizeze marile zacaminte petrolifere. Acum, te intreb: ce ar putea sa vrea FMI de la Romania? Aurul de la Rosia Montana sau cumva bruma de gaze pe care o detinem?
Subiectul Tariceanu. In cat au fost alegerile parlamentare? Sfarsit de toamna, 2008. Cand au aparut in lume primele semne clare ca avem de-a face cu o criza economica serioasa? Toamna, 2008. Cand a fost recunoscuta existenta crizei in Romania? 2010! Cine a fost in acea perioada la conducere? Raspunsul ramane aici: „……”
Acum despre Sibiu, fiindca, crede-ma, stiu despre ceea ce vorbesc. Am spus in interventia mea anterioara 2000-2004. Asadar, de ce-mi spui despre 2005-2008 (fiindca din 2009 s-a taiat robinetul)? Intre 2000 si 2004 Johannis, caci despre el este vorba a fost in conflict deschis cu un consiliu local PSD, ceva in genul a ceea ce a avut Basescu la Bucuresti. Nici vorba de fonduri, dimpotriva! Cu toate astea Johannis a reusit sa arate oamenilor ca se poate lucra si asa, si-a pus colaboratorii adecvati, a impus un alt stil de lucru. Deci, care bani? Care destoinicie alimentata de fonduri de la centru? Sibiul era pe locul 37 in topul judetelor in baza retributiei fondurilor de la bugetul de stat! Nu e un sfant dar las la dorinta fiecaruia sa verifice comparativ coruptia liderului FDGR fata de a celorlalti din viata politica. Iar in ceea ce priveste faptul ca Sibiul a beneficiat de fonduri ati uitat sa mentionati un lucru absolut esential: de ce a fost nevoie de bani? Pentru ca urma sa fie gazda unui eveniment de o amploare nemaivazuta in Romania. Asadar, ar fi trebuit probabil sa ne descurcam cu aceiasi bani ca si pana atunci? N-ar fi trebuit sa se investeasca masiv in tot ceea ce insemna capacitatea orasului de a face fata evenimentului? Iar chestiunea aeroportului, sa ma scuzati, dar se pare ca nu cunoasteti intreaga situatie. Mai intai, 2006, a fost vorba ca intr-adevar Guvernul sa intre cu o parte din fonduri (aproximativ 20 de milioane de euro din totalul de 52 de milioane), iar orasul sa caute credite si sa-si acopere partea. Apoi, dupa ceva vreme, s-au sistat fondurile. Investitia totala a fost recalculata si a ajuns la 77 de milioane din care guvernul a contribuit cu doar 11 milioane de euro. Restul a trebuit creditat, sume pe care le platesc chiar si sibienii de rand. Practic daca statea la mana Guvernului primarul Johannis s-ar fi trezit in aer la partea cu aeroportul, un proiect care s-a dovedit a fi piesa esentiala in dezvoltarea orasului. Primarul nu a fost un „maistru” cu creionul dupa ureche, priceput la toate ci a fost un om cu o viziune. Si, probabil intentionat, ati evitat sa spuneti de ce a beneficiat Sibiul in primul rand de onoarea de a fi anexat Luxemburgului in acest proiect, „Capitala Culturala Europeana”. Stiti prea-bine ca initial 2007 era ultimul an in care aceasta manifestare ar fi fost gazduita de un singur oras, Luxemburg. Urmare a lobby-ului si a impresiei foarte buna facuta de sibieni avandu-l ca varf de lance chiar pe primarul Johannis, Sibiul a fost cooptat. Deci oare si astea tin doar de bani sau de alte abilitati, politice, diplomatice? Iar daca tot ati mentionat de pianul de 100.000 de euro (probabil ca era mai bun unul de 1000 de euro, nu, pentru asemenea evenimente?), de ce ati uitat de scena si instalatia de sunet chinezeasca de 2.000.000 de euro sau de cortul de evenimente de 1.000.000 de euro? Va rog, nu incercati sa dovediti unui sibian faptul ca Johannis nu e el chiar asa cum se zice ca ar fi. De aici, de mai aproape, lucrurile se vad mult mai clar.
[…] Traian Băsescu v-a făcut iar! AICI Lasă un comentariu LikeBe the first to like this […]
Foarte bun articolul.
Şi eu cred că este cel mai inteligent Băselu.
dictaturajustitiei
multumesc! Dacă nu era inteligent îl „mîncau” ăştia din ’98, de cînd tot îi poartă sîmbetele.
albusibiu
sunt convins că vedeţi lucrurile mai clar fiind mai aproape.
« Acum despre Sibiu, fiindca, crede-ma, stiu despre ceea ce vorbesc. Am spus in interventia mea anterioara 2000-2004. Asadar, de ce-mi spui despre 2005-2008 (fiindca din 2009 s-a taiat robinetul)? Intre 2000 si 2004 Johannis, caci despre el este vorba a fost in conflict deschis cu un consiliu local PSD, ceva in genul a ceea ce a avut Basescu la Bucuresti. Nici vorba de fonduri, dimpotriva! »
Alex, nu ai dreptate.
mă refer la 2005-2008, nu la perioada anterioară.
fondurile erau date de guvern, nu de consilierul acela PSD.
iar Sibiul lui Iohannis a fost privilegiat în timpul guvernării PNL.
Sibiul primea de la buget MULT mai mult decât Clujul lui Boc, în condițiile în care Sibiul era de 2-3 ori mai mic decât Clujul (atenție, primea mai mult în exprimare absolută, nu doar raportat la nr. de locuitori!).
exact la fel cum Alba Iulia, cu primar pedelist, primea de 5 ori mai puțin decât orășele precum Sebeș sau Cugir.
DDL
„Sibiu a beneficiat între 2005-2009 de fonduri uriaşe iar a doua zi de Revelion 2007 am petrecut-o alături de premier şi de preşedinte la dvs, la scenă, cînd oraşul intra în anul în care a fost declarat Capitală Culturală Europeană. Nu era şedinţă în care guvernul să nu aloce sute de mii de euro pentru ceva, fie aeroport, fie Filarmonică, fie pianul acela de peste 100.000 E. Nu aş pune totul doar pe destoinicia primarului. Sunt convins că şi dvs. dacă aţi avea bani aţi face la fel, dacă nu şi mai bine.”
E scris de mine mai jos. De ce zici ca nu am dreptate cînd tu afirmi aceleasi chestii?
@Lexy, Johannis a avut pana acum 3 mandate. Eu am facut o referire clara la perioada 2000-2004, cea in care Sibiul a fost spoliat cat s-a putut de fonduri. Razboiul PSD – Johannis a fost fatis, ajungandu-se chiar pana la episoade tembele precum cel cu deputatul PSD Radu Podgoreanu refuzand sa dea mana la aeroport cu primarul Sibiului (fiindca Johannis fusese primul care inaintea alegerilor din 2004 isi declarase deschis sprijinul pentru Basescu). Johannis insa a demonstrat oamenilor din oras un alt stil, o alta comunicare, a intervenit atat cat s-a putut in mici lucrari prin oras. A fost suficient ca din invingator doar in turul 2 in alegerile din 2000 sa urce pana la 88,7% la alegerile din 2004. Si toate astea fara fonduri. Sa-ti dau un exemplu: in 2003, la Pasajul Scarilor, o emblema a Sibiului, un zid s-a prabusit. A ramas proptit. Nu au fost bani sa se intervina pana in 2005, cand s-a refacut chiar toata zona aia.
Acum, despre guvernarea PNL. Cum iti explici, Lexy, ca desi am fost extrem de privilegiati in acea vreme, centura ocolitoare a Sibiului nu s-a putut realiza decat in 2010? Cum iti explici ca la aeroport guvernul a dat doar 15% din fondurile totale, restul fiind acoperit cu greu de catre oras?
Sibiul a pierdut pana in 2010 zeci de milioane de euro pentru ca traficul greu trecea prin oras, strazi care trebuiau reparate dar in 1-2 veri cedau. Banii astia s-au scurt tocmai din fondurile Primariei. Tot ce a venit de la Bucuresti, toate fondurile s-au dus catre acel proiect „Capitala Culturala Europeana”. Crede-ma, din 2005 pana in 2006 orasul a fost un imens santier, banii chiar s-au vazut lucrand. Daca ai scoate din comparatie acei bani pentru proiectul national (fiindca asa a fost declarat) atunci cred ca ai vedea o echitate intre Sibiu si Cluj. Sumele care i-au fost aruncate in carca lui Johannis pentru a-i argumenta nepriceperea in administratie, pentru a spune „oricine ar fi reusit ce a facut el” sunt total rauvoitoare. Ca sibian pot face foarte bine distinctia intre ceea ce a facut Guvernul si ce a facut primarul pentru Sibiu. Si crede-ma, omul asta chiar e special in felul in care a gandit administrarea orasului. Si-a ales colaboratori priceputi (nu politici) care au facut lucrarile de infrastructura in oras, a gandit o strategie de dezvoltare pe termen lung („avem nevoie sa dezvoltam aeroportul pentru ca mai apoi sa reusim sa atragem investitori in oras”), s-a ocupat de imaginea orasului, Sibiul fiind vizitat de numeroase personalitati europene, a gestionat foarte bine acel proiect cultural dar a si creat legaturi de afaceri catre Germania-Austria. Ce sa mai fi facut?
Cat de respectat este? In 2009, la cateva saptamani dupa alegeri, s-a inaugurat o noua strada in Sibiu. La aparitia primarului s-au deschis cateva geamuri, au fost cativa locuitori care au vrut ei sa-l aplaude. Cati politicieni/edili din Romania se pot lauda cu asa ceva?
Iar acum, in 2011, cand drumurile sunt pline de gropi, dezapezirea s-a facut doar atat cat s-a putut dar, uite, lumea pare ca intelege, nu se simte o nemultumire in oras. Johannis a reusit sa comunice oamenilor faptul ca nu sunt bani deloc, ca e buget de criza. Faceti voi posibilele comparatii cu alte situatii, cazuri, persoane.
Am spus toate astea fiindca auzit prea multe minciuni despre persoana lui Johannis inaintea campaniei din 2009. Optiunea politica a facut sa fie judecat total gresit, sa-i fie demontata priceperea, culmea, de catre aceiasi oameni ce-l ridicau in slavi atunci cand il sustinea pe Basescu. Vorbe am avut atunci, vorbe avem. Cred ca am fi putut avea mai mult.
Hmm,
se pare ca eu sunt in minoritate,adica „fana Base si Boc la un loc,din motive diferite.
Am in vedere intr-adevar un politician „forte,”diabolic de inteligent si un „mediocru onest” care-si da camasa de pe el pentru binele altora.
Eu nu prea as da crezare surselor.Pot fi in permanenta intoxicari pentru derutarea adevaratelor intentii.Nu de acum stim ca M.Isarescu refuza functia de premier,doar nu-i nebun sa lase „cuibusorul”cald si linistit pentru un cort improvizat in bataia vantului.
„Piratul” stie ca „piticul” si-a asumat sacrificiul guvernarii pana la termenul final.acesta inca n-a sosit.Si eu cred ca,in perspectiva Boc ii este mai de folos ca presedinte de partid majoritar in acest moment,decat un premier hulit de intreg”mapamondul”.Cu toate acestea i se face o mare nedreptate;el a scos castanele din foc,el este maurul care si-a facut datoria……ceilalti doar isi pun cenusa-n cap.
dora
azi e la voi, la Cluj! Fa-ne o bucurie si tine-l acolo! Ever!
Mărturisesc faptul că m-a furat peisajul în ziua cu pricina. Frecam telefonul pe agenţii şi posturi de ştiri, într-un balans continuu între subiecte: „Regina” şi „Premierul tehnocrat”… După juma’ de noapte de redacţie şi juma’ zi pe teren, pe la cinci am capitulat şi mi-am rugat soaţa să mă trezească o oră mai târziu, să prind în prime time nominalizarea lui Băse… Înainte să bag capul în pernă am intrat pe blogul tău şi, observându-ţi „expectativa” am intrat la idei… Tu obişnuiai să relatezi de la cald, aproape în regim de minut cu minut… Două ore mai târziu… ţeapa avea să se confirme…
Cât despre şeful de trust… m-au mâncat buricele degetelor să scriu două vorbe dar mi-am dat seama la timp că urma să comit o indiscreţie… Scuză-mi impulsurile! 🙂
Baricada
luni seara, pe la 17.30 m-a sunat „omul” si mi-a zis ca Boc nu va pleca. Nimeni nu m-a crezut si am ajuns sa nu mai cred nici eu. Am inceput sa bag pe blog si apoi am sters ceea ce scrisesem. Ma gindeam sa nu ma fac de ris. Toti spuneau ca Boc se pare ca pleaca. Inclusiv oamenii lui cei mai apropiati. Marti, dupa amoaza, „omul” ma suna iar si reafirma cele spuse cu o seara inainte. Pendulam intre a crede o sursa care niciodata nu mi-a spus aiureli, un individ foarte cunoscut pe scena publica, si un bombardament general care afirma contrariul. In timp cit vorbea Base, dupa ce a iesit din sedinta PDL de la Parlament, pe cind spunea ca Boc ramine, „omul” mi-a trimis un SMS doar cu icon-ul urmator: ” 🙂 „
@Dora ,
Şi eu îl susţin pe Băselu′.Mai greu cu Boc în acest moment. Mi-a luat 700 lei şi mi-a dat înapoi 175 lei. Şi pielea de pe mine dacă o ia şi nu votez cu liberalii, pesediştii sau cu altcineva.Mai bine nu mă duc la vot decât să votez cu BANDIŢII ăştia care vor o criză politică în plină criză financiară.
@ Rahoveanu
« E scris de mine mai jos. De ce zici ca nu am dreptate cînd tu afirmi aceleasi chestii? »
de bou 😀
nu cu tine vorbeam, ci cu Albusibiu.
dar am făcut prostia ca, din cauza grabei, să-i spun aici pe numele real.
scuze ambilor!
Albusibiu, degeaba îmi explici că Iohannis e bun gospodar, fiindcă și eu știu acest lucru, nu te contrazic deloc.
și exact la fel au făcut și Boc în Cluj, Hada în Alba Iulia ș.a.m.d., în timpul unei guvernări potrivnice.
dar mă refeream la altceva, numai că a trebuit să plec și am postat cât apucasem să scriu.
Rahoveanu spusese cum Opoziția se străduiește să blocheze măsurile economice necesare în acest moment.
iar tu făcuseși o paralelă între această luptă din parlament și cea dintr-un consiliu local sau primărie.
NU este același lucru.
mult mai ușor pot rezolva primarii aceste dispute, decât parlamentarii.
dacă orașul primește banii necesari, primarul îi poate utiliza cum trebuie.
în parlament problema se pune cu totul altfel.
[…] ® Traian Băsescu v-a făcut iar! Comentariu (1) LikeOne blogger likes this post. […]
🙂
„paine” pentru jurnalisti, si circ pentru cetatenii „simpli”!
:))
raho,
da,a fost la noi si a fost primit asa cum se cuvine.Om al locului,onest si cu ganduri bune.Pacat sa-l ostracizam din motive strict politice.Va veni vremea cand il vom regreta,sa nu spun ca ne vom zgaria pe partile cele mai sensibile. 🙂
dictatura justitiei,
mie mi-a luat cu ceva mai putin….din putinul pe care-l aveam.Dar nici eu nu voi vota, in vecii vecilor, cu cei care ma mint frumos si stiu exact ce le duve pielea si mintea.Eu nu sunt atat de categorica si nu ma voi sustrage votului.Decat cu mincinosii si ipocritii,tradatori in orice moment,accept solutia dureroasa dar de perspectiva pozitiva.Acest „pitic atomic”cum este denumit, a inteles alaturi de pirat singurul drum spre „izbavire(un termen pretentios,poate) cu toate piedicile intampinate de adversari si de proprii sai colegi.
Cine ma poate contrazice ca ,actuala guvernare n-a incercat sa puna capat sistemului mafiot si corupt iliescian? 😆
Da,inca de pe vremea cand era primar,Emil Boc milita pentru distribuirea fondurilor guvernamentala proportional cu aportul financiar adus de fiecare municipiu sau consiliu judetean.De ce eficienta manageriala sa fie distribuita cu lenesii din alte zone?M-am saturat de o astfel de echitate de tip cooperatist-socialist.
Dora, după ce am citit cele scrise de dvs. m-am gândit că aveţi dreptate în ceea ce îl priveşte pe d-nul Boc. Dacă însă nu face reforma cu adevărat, doar a încercat, şi nu-i dă afară pe toţi cei care mişcă inutil hârtii prin ministere şi, ca urmare, nu-mi dă banii luaţi din salariu cu toată dragostea , nu îi votez. Până acum doar a încercat.
Preşedintele i-a cerut să facă reforma.
Am văzut … dar mai bine tac.
dictaturajustitiei,
iti dau perfecta dreptate(si nu ma lua cu subtirimi de dvs. -suntem colegi,nu?) Un singur lucru vreau sa subliniez:daca ar depinde numai de el si de guvernul pe care-lmanageriaza,lucrurile ar fi limpezi.Cine crezi ca ar fi putut realiza mai mult in actuala situatie.nu vezi ce hamesiti sunt cu totii?
Dragă Dora, suntem colegi de suferinţă.
Prietenele mele sunt, în general, PNL-iste şi, ca urmare, ca să nu ne contrazicem în aceste momente grele nu prea ne întâlnim. Ca urmare, uite-mă pe net!
Adevărat că un altul nu ar fi avut curajul să se înhame la aşa o treabă. Când Cătălin Croitoru a refuzat funcţia de ministru al educaţiei am ştiut că e de jale.