Şeful unui trib indian, Doi Vulturi, a fost întrebat de un oficial alb din guvernul SUA:
“Ai observant Omul alb de mai bine de 90 de ani. Ai văzut războaiele sale, avansurile tehnologice pe care le-a facut. Ai văzut progresul şi daunele făcute de el.”
Doi Vulturi asculta gînditor şi aproba din cap. Birocratul a continuat:
”Avînd în vedere toate acestea, ce părere ai? Unde crezi că a greşit Omul alb?”
Indianul s-a uitat fix la birocrat şi a răspuns:
“Cînd albul a găsit pămîntul ăsta, noi, indienii, îl stăpîneam. N-avem taxe, n-aveam datorii, aveam bizoni din belşug, castori berechet, apă curată. Femeile făceau toată munca, vraciul era gratuit. Bărbatul nativ işi petrecea ziua vînînd şi pescuind. În plus, făceam sex toată noaptea.”
Apoi, Doi Vulturi s-a lăsat puţin pe spate şi a mai adăugat zîmbind:
“Numai Omul alb e suficient de prost să creadă că poate îmbunătaţi un astfel de sistem!”
[…] ® Unde eşti sălbăticie, cu… Sat Nov 27, 2010 9:19 am Şeful unui trib indian, Doi Vulturi, a fost întrebat de un oficial alb din guvernul SUA: “Ai observant Omul alb de mai bine de 90 de ani. Ai văzut războaiele sale, avansurile tehnologice pe care le-a facut. Ai văzut progresul şi daunele făcute de el.” Doi Vulturi asculta gînditor şi aproba din cap. Birocratul a […] […]
Alex, salut! Inteligent bătrânul indian! Mai înţelept decât totţi albii, dar ce folos 😉
Să înțeleg că promovezi o uniune a tuturor oamenilor cu ‘glagore’ ? Totuși, o observație: indianul trăia într-o lume idilică în care femeia robotea zi lumină, iar bărbatul, deh!, se distra zi și noapte, cu ceea ce-i placea lui să facă mai mult: sex și așa-zisa slujbă a pescuitului (vânătorii). Nu mi se pare că e un răspuns care plesnește de deșteptăciune și înțelepciune de viață…
Servus ! Mare dreptate avea ;de atunci si pana azi il tot distrugem (sistemul) .
Nora
aşa este! În plus, ai înţeles perfect mesajul nu ca tagore 6969;)
De fapt, ideea era că omul alb, aşa zis civilizat, a distrus sistemul social care, deşi empiric, trăia în armonie cu mediul. Aici nu era vorba de sex, de faptul că numai femeile munceau, că bărbaţii făceau doar ce le plăcea. Era vorba de libertate, de diviziunea muncii, de asigurarea necesarului minim pentru supravieţuire. Omul alb a distrus mediul, obiceiurile, plăcerea de a trăi. Să ne uităm, azi, în jurul nostru. Ce vedem? Convenţional, făţărnicie, rapacitate, exploatare(angajat-angajator), stres. Nu mai avem timp pentru noi şi pentru cei care ne iubesc sau pe care îi iubim, am pierdut romantismul, aproape că trec zile fără să privim cerul, iarba, copacii etc. Am devenit nişte roboţi!
tagore
vezi ceea ce am răspuns Norei!
Loda
şi pe noi odată cu el! Cînd o să înţelegem că Pămîntul este(deocamdată) singura noastră casă cu care ne plimbăm prin Univers?!
Rahovene, fără sprâncene, mi se pare mie sau joci rolul Spânului? Mai întâi trebuie să lași dictatura sensului unic, fiecare are dreptul să aleagă dintr-un text sensul care îi place și care i se potrivește (naturii, gândirii, firii sale). Apoi, eu n-am vorbit despre sex, ci doar despre un timp patriarhal, unde bărbații dețin puterea, iar femeile au rolul de executanți, roboți-servitori pe toate planurile. Vorbeam deci despre o distribuție a muncii (o diviziune injustă a muncii) și nu despre exploatarea sexuală! Dacă ești încă un nostalgic al bunului sălbatic și al libertăților sale, este justificat prin faptul că pui o astfel de poveste alegorică, care are o istorie îndepărtată. Bunul sălbatic al lui Jean Jacques Rousseau sau filosoful Candide al lui Voltaire, Atala a lui Chateaubriand etc, etc, toți visau, utopic, la viața tribală a celor necivilizați. Făceau și ei același elogiu al libertății (vai, dar câtă libertate aveau? nu prea multă, dacă stăm să ne gândim bine, căci de aceea au și pierit…) și al virtuților gândirii lor, exact ca tine azi. Intoarce-te cu câteva secole în urmă și vei găsi aceeași mentalitate pe care o susții în acest ceas al vieții tale din secolului XXI pe la toți marii scriitori iluminiști, romantici etc
tagore
este cel mai mare dar pe care ai fi putut sã mi-l faci în seara de Moş Nicolae, găsind similitudini între mentalitatea mea şi cea a iluminiştilor! Da, sunt un romantic! Şi, dacă zici tu, şi un anacronic. Poate că m-am născut după vremea mea. Sper că nu trebuie să fiu ghilotinat pentru asta?!
E luna în care trebuie să fim buni, aşa că nu mai continui această polemică uşor absurdă, cu toate că aş dori să subliniez că faci referire la patriarhat şi(în opinia ta) injusta diviziune a muncii între sexe, uitînd că o altă formă de organizare socială a fost/este şi matriarhatul. Iubesc prea mult Femeia ca să fiu misogin şi nu doresc să polemizez cu feministele.
Să-ţi aducă Moşul gîndul cel bun!
[…] ale cutremurului, posibil tot așa de puternice ca șocul inițial. Fii sigur sa citesti si: https://rahoveanu.wordpress.com/2010/11/27/%C2%AE-unde-esti-salbaticie-cu/ Tags: cutremur, cutremur 2012, in caz de cutremur, supravietuire […]