Pentru credincioşi (dar în intimitatea lor, chiar şi unii atei sunt străbătuţi de un anume fior), Învierea Domnului reprezintă un moment de reverie şi căutare lăuntrică, clipa în care Om-ul încearcă să-şi înlocuiască din gând frica naturală de moarte cu speranţa existenţei unui „dincolo” etern. Conform dogmelor religioase, preţul care trebuie plătit de fiinţa umană este format dintr-o sumă de însuşiri şi comportamente creştine: fi bun, fi milostiv, fi smerit, fi sincer, fi corect, fi cumpătat, nu ucide, nu fura, nu bârfi, nu preacurvi, iubeşte-ţi aproapele, ajută semenii aflaţi în necaz etc. Ar fi de aşteptat că această perioadă să fie una de adâncă spiritualitate pentru români, un popor care nu a fost creştinat, ci s-a născut creştin la aproximativ 100 de ani după Iisus.
Dar ceea ce s-a putut vedea în aceste zile a arătat mai degrabă a revelion într-o ţară aflată în haos. Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei se prea-laudă, fiecare în parte, că Lumina Sfântă adusă cu avioane, separat, de la Ierusalim, este cea mai „oficială” lumină a învierii. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ne-a chemat să-i vedem şi să-i măsurăm oul de 7 metri făcut din poliester, care a costat peste 10.000 de euro(o fi terminat cu problemele judeţului?). Alţii se fălesc că au gătit o pască cu diametru de 2 metri. O sumedenie de mănăstiri au transformat slujbele în (…) citeşte şi vezi mai departe >>>
Rahoveanule,
ai scris frumos.
Bine ai făcut că ai plecat. Când te-ai întors te-ai simţit ca după împărtăşanie: liniştit şi împăcat cu tine însuţi.
Ai fost şi „la izvoare”, în satul bunicilor, încărcându-ţi bateriile.
fini
Multumesc! Eu ma simt foarte bine in natura, oriunde. Iubesc natura, nu la nivel declarativ, ci mai mult decat atat, iar atunci cand ma integrez in natura ma simt minunat si incerc sa o agresez cat mai putin spre deloc.
Izvoarele mele, ca roman, le simt peste tot, ma adap in Teleorman ca si in Moldova, sau Transilvania. Sunt elemente ale romanismului, simboluri nationale, cuvinte, gesturi, proverbe care te fac sa te simti oriunde in tara asta ca la „izvoare”!
nu trebuie sa judecam pentru ca vom fi judecati
Fiecare intelege in felul sau anumite aspecte cu privire la sf sarbatoe
rinoi trebuie sa fim atenti la noi la inima si sufletul nosr
tru
Anca
religios ai dreptate, dar rolul presei ăsta este, să apere, judece, astfel încât să existe un câine de pază al derapajelor din societate, în orice domeniu. Iar Biserica nu poate fi exclusă.