Ce am mai găsit prin bibliotecă
_________________________________________________
Franz Kafka(3 iulie 1883, Praga – 3iunie 1824, Viena) citeste aici biografia
- Metamorfoza – Nuvelã publicatã în 1915
________________________________________________
Isaac Asimov (2 ian 1920-6 april 1992) a fost un scriitor american născut în Rusia. A scris peste 500 de volume, fiind atras de science-fiction. Printre cele mai cunoscute scrieri sunt seriile de nuvele „Fundaţia”, „Imperiul Galactic” şi „Visele roboţilor”. Am să încep, astăzi, postarea unora dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale. (biografie completă)
O piatră pe cer (new)
Corectorul – este o nuvelă care a apărut în volumul „Visele robotului”( sau „Povestiri cu roboţi”, titlul ediţiei în limba română).
______________________________________________
Iwan Bloch (1872-1922) / Marquis de Sade, his life and work/1899
_________________________________________________
Vartan Arachelian – Dialoguri cu Corneliu Coposu (descarca)
_________________________________________________
Vladimir Alexe – Biografia secretă a lui Ion Iliescu(descarcă)
_________________________________________________
” Cum să devii fenomen”
Citeşte aici sau descarcă o carte interesantă despre parapsihologie
_________________________________________________
„Ostrov”,
un film care merită văzut. Puteţi descărca filmul şi subtitrarea de la adresa de aici.
_________________________________________________
_________________________________________________
Ioana Voicilă Dobre -Cânta o vioară la Stupca
________________________________________
Mark Twain
- Dacă nu citeşti ziarele eşti neinformat, dacă le citeşti eşti dezinformat.
- Pesimismul este doar numele pe care oamenii lipsiţi de îndrăzneală îl dau înţelepciunii.
- În viaţă nu ai nevoie decât de ignoranţă şi încredere; după asta, succesul e garantat.
- Iulius Cezar e mort demult, Napoleon Bonaparte a murit şi el, şi nici eu nu mă simt prea bine…
- Mormintele din beton sunt o cheltuială inutilă: cei ce sunt înăuntru nu pot ieşi, iar cei de afară nu vor să intre!
- A da dovadă de o bună educaţie înseamnă a nu da în vileag buna părere pe care o avem despre noi şi părerea destul de proastă pe care o avem despre ceilalţi.
Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor şi umorist american(printre romanele sale enumăr „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn”, „Un yankeu la curtea regelui Arthur”) şi s-a născut în localitatea Hannibal, statul Missouri, la 30 noiembrie 1835. El a fost fiul unui negustor din Tennessee, John Marshall Clemens şi al lui Jane Lampton Clemens, cuplu care a mai avut şase copii, dar doar doi au supravieţuit până la maturitate.
Hannibal, oraş portuar pe fluviul Mississippi, a servit ca inspiraţia pentru Twain, el devenind oraşul fictiv St. Petersburg din aventurile lui Tom Sawyer şi Huckleberry Finn.
Mark Twain a fost daltonist fapt care a dus la discuţii ironice în cercurile sociale de atunci.
În 1847, când Twain avea unsprezece ani, tatăl său s-a îmbolnăvit de pneumonie şi a decedat în luna martie din acelaşi an. La scurt timp după aceea, Twain şi-a găsit de lucru ca ucenic la un tipograf iar la şaisprezece ani a început să scrie articole amuzante şi schiţe. La optsprezece ani a plecat din Hannibal şi s-a angajat ca tipograf în New York, Philadelphia, St. Louis şi Cincinatti.
La 22 de ani, Twain s-a întors în Missouri şi în timpul unei călătorii la New Orleans, pe fluviul Mississippi, pilotul vasului cu zbaturi, pe nume „Bixby”, l-a inspirat pe Clemens să urmeze şi el această meserie care pe atunci era una din cele mai bine plătite profesii din America.
Pentru că vasele cu zbaturi din acea perioadă erau construite dintr-un lemn foarte uscat şi uşor inflamabil, nu se foloseau nici un fel de lămpi sau felinare pentru iluminat, ceea ce făcea deplasarea foarte dificilă în timpul nopţii. Piloţii erau nevoiţi să cunoască cursul fluviului în cele mai mici detalii pentru a putea opri la sutele de porturi şi pontoane de pe malurile fluviului Mississippi. Clemens a studiat cu meticulozitate cursul fluviului pe o distanţă de aproximativ două mii de mile (3200 km) timp de mai bine de doi ani până a primit brevetul de pilot, în 1859. În timp ce se pregătea pentru obţinerea licenţei de pilot, Samuel l-a convins pe fratele său mai tânăr, Henry Clemens, să lucreze împreună cu el pe Mississippi. Henry a fost ucis la data de 21 iunie 1858, când vasul pe care servea a explodat. Mark Twain s-a autoînvinovăţit pentru moartea fratelui său şi s-a considerat responsabil pentru tot restul vieţii sale. La izbucnirea Războiului civil din America, în 1861, când traficul de pe Mississippi a fost mult redus, el se înrolează în armată apoi renunţă şi pleacă în Nevada pentru a căuta argint ca să se îmbogăţească. A petrecut mult timp în tabăra minieră alături de tovarăşii săi ceea ce a constituit încă o experienţă de viaţă pe care a folosit-o în activitatea literară.
A avut eşec ca miner şi a găsit de lucru la un ziar din Virginia City numit „the Daily Territorial Enterprise”. Acolo a început să folosească pseudonimul literar „Mark Twain” (twain-este un sinonim al lui „two”; twain era un strigăt folosit de navigatorii de pe Mississippi care măsurau adâncimea apei se auzea zi şi noapte de pe vasele care treceu pe fluviu; astfel, pilotul era asigurat marinarul care măsura adâncimea apei că aceasta era egală sau depăşea de două ori distanţa dintre chila vasului şi fundul apei).
În 1867, călătorind prin Europa şi Orient, Twain l-a cunoscut pe Charles Langdon care i-a arătat o fotografie a surorii sale, Olivia. Twain susţine că s-a îndrăgostit la prima vedere şi s-a căsătorit cu Olivia în februarie 1870, la Elmira, New York. După ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a născut un băiat, Langdon, care din nefericire a murit de difterie la vârsta de un an şi şapte luni. Twain şi soţia au mai avut trei fiice: Susy, Clara şi Jean Clemens. Căsnicia lor a durat timp de 34 de ani, până la decesul Oliviei în 1904.
Twain a trăit mai mult decât Jean şi Susy. El a trecut printr-o perioadă de depresie profundă, începută în 1896, pe când se afla într-un turneu de lecturi în Anglia, la aflarea veştii că fiica sa favorită, Susy, a murit de meningită. Decesul soţiei, precum şi decesul altei fiice, Jean, la 24 decembrie 1909, i-a adâncit depresia.
În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziţia Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia mai multor celebrităţi, între care autorul şi criticul literar William Dean Howells, politicianul şi autorul Booker T. Washington, inginerul şi inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller şi magnatul Henry Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost „părintele literaturii americane”.
Twain a murit în 1910 şi este înmormântat la Elmira, statul New York, de rudele soţiei sale..
________________________________________
Realitate şi Irealitate
Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
________________________________________
Ma intreb cum ar fi evoluat opera celor 3 scriitori din foto-document daca ramineau in tara.
robin
mureau in puscarie ca au avut simpatii legionare. Sau nu aveau opera, ca P Tutea, si le publica Liiceanu caietele de insemnari. 😉
Procesul caietelor lui Cioran s-a încheiat în favoarea menajerei.
fini
ce veste trista. ai vreun link sa citesc si eu sau e din presa romana?
Mai este si recursul:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/830965/Caietele-lui-Cioran-raman-la-menajera/
robin
multumesc! asta stiam. credeam ca a fost pronuntarea definitiva.
PS: am recitit articolul. Patroana firmei de curatenie castiga sigur daca aia au semnata ca poate lua tot. Chiar ar trebui sa-i fie recunoscatoare posteritatea ca le-a recuperat, ea putand sa le arunce. Dar, dupa cum scrie in articol, ea are si o firma care vinde antichitati si cunoaste valoarea lucrurilor.
Interesant documentarul de azi.
robin
multumesc! de aceea l-am si postat. Iti da de gandit!
good site!